Bouwhistorische verkenning
Begin december van het afgelopen jaar plaatsten we het bouwbord. Daarna leek het alsof er niets gebeurde, de voorbereiding was echter in volle gang. Zo schreef Wierenga Bouwadvies een ‘Bouwhistorische verkenning’.
Deze verkenning bestaat uit:
- algemene gegevens van het rijksmonument;
- een weergave van de stedenbouwkundige situatie en ontwikkelingen aan de hand van (historisch) kaartmateriaal;
- een bouw- & gebruiksgeschiedenis van het pand voorzien van archiefafbeeldingen van het huis
- overzichtsfoto's van het exterieur en interieur van het huis;
- een contextuele en interne waardestelling op basis van de criteria van de Richtlijnen Bouwhistorisch Onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Niet te slopen onderdelen
Wieringa bouwadvies stelde ook een document op met de niet te slopen onderdelen in het interieur. Met dit document in de hand kunnen de mannen van Bouwbedrijf Eldering de eerste voorzichtige sloop (strip) werkzaamheden uitvoeren zodat vervolgens de Oenemagroep de in het pand aanwezige asbest kan verwijderen. Hierna gaan de mannen verder met het strippen van het interieur zodat we kunnen onderzoeken wat nog meer waardevol is om te behouden en wat er aan het casco herstelt moet worden. Met deze informatie in het achterhoofd maakt architect Karla Ubels in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers de plannen voor de verbouw en restauratie definitief en kan er vergunning aangevraagd worden.